Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ételek madaraknak

 

Étel és táplálás

 

Különleges ételek

A szabadban élő madarak az évszaktól és attól függően, hogy mit találnak, kiválasztják a nekik szükséges táplálékot. Ezt a röpdében és kalitkában tartott madarak nem tehetik meg, attól függően,amit adunk nekik. A vadon élő madarak tudják mi ehető és mi nem, de sok háziasított madár elvesztette ezt a képességét. Az avokádó például mérgező a papagájokra és a kanárikra. Ezt a röpdébben lévő madarak nem tudják és a berakott mérgező gyümölcsöt megeszik és végül elpusztulnak. Sok madár szereti a zsíros és fehérjedús ételeket, és ha sokat esznek késöbb elhíznak, különösen, ha nincs lehetőségük a testmozgásra. Ezért különösen fontos, hogy a madarak étrendjét úgy alakítsuk össze, hogy az hasonlítson a természeteshez. Az életkörülményeikhez is igazodjunk. Benti kalitkában tartott egyke madárnak nem kell annyi zsír és fehérje, mint egy külső röpdében áttelelő társainak. A székrekedés gyakori probléma lehet a kalitkás madaraknál, de ezt nem mindig az étel, hanem a testmozgás hiánya okozza.

(tyúkhúr) papagájok kedvelt csemegéjeKép

 

 

 

 

 

Magevők táplálása

Kép

A fogságban tartott (kalitkás) madarak a magevők közül kerülnek ki. Ezek a madarak szinte magokon élnek, de fogyasztanak gyümölcsöt, rovarokat, tojásos eleséget és zöld növényeket is. A gyümölcsök és hajtások tartalmaznak fontos tápanyagokat, de túladagolásuk problémákat pl.: hasmenést okazhat. A fiatal madaraknak kínált zöld  eledel nagyon egészséges, de mindig csak kis adagokat adjunk. Különösen a szaporodási időszakban a szülők szeretnek adni tojásos eleséget és rovarokat fiókáiknak. Már korán szoktassuk is ehhez őket, hogy a keltetés alatt adjanak a fiókáknak ebből. A tojásos eleség nagyon fontos táplálék a magevőknél. De  a gyümölcsöknél említett szabályok rájuk is vonatkoznak: csak mértékkel adagoljuk!Kép

  (Néhány magkeverék)Kép

 

 

 

Etető- és itatóedények

Az edények anyagát és méretét madaraink igényeihez igazítsuk. Azt se felejtsük el, hogy madaraink szeretnek rágcsálni és ez az etető és itatóedényekre is vonatkozik. A nagytestű madarak könnyen leejthetik vagy tönkretehetik a nem erős anyagból készült etetőket. Ezeknek a fajoknak a rozsdamentes edények felenek meg,mint amelyek műanyagból készültek volna. Más madaraknak nyugodtan vehetünk műanyag edényeket. Ezek kaphatók mindenféle színben, típusban, méretben.  Vásárlásnál nézzük meg azt is, hogy kaphatók e olyan etetők melyeknek zárt tetejük van. Ez azért jó, mert megakadájozza, hogy a magok kipotyogjanak belőle. Azt is nézzük még megy, hogy a kiválasztott etetők széle le legyen kerekítve. Az edények elhelyezése szintén fontos. Papagájok esetében az etetőket tegyük picit magasabbra. Így madarunknak meg kell érte kicsit "küzdeni". Ez neki nem csak testmozgás, hanem jó elfoglaltság lehet. Soha ne rakjuk olyan helyre az etetőt, ahol az ürülék belepotyoghat! Ülőrudat ne rakjunk alá, hanem próbáljuk olyan magasra tenni, amennyire csak lehet.

(Műanyag etető)Kép 

(Lent: rozsdamentes itató)Kép

 

By: Martin

 

Madárhomok

A magevőknek különleges emésztőrendszerük van. A mag felőrlődik a zúzában, ezzel segíti az emésztést. De a madaraknak ehhez kell  apró kavics, ez madárhomok néven jött be a köztudatba. Ha nincs apró kavics a zúzában, akkor a madár képtlenen megemészteni a táplálékot. A kavicsok "kiürítése" után a madárnak megint pótolnia kell azt, ezért fontos, hogy mindig legyen nekik. Különleges madárhomokot vagy keveréket állatkereskedésben vásárolhatunk. Ezeket használjuk, mert különleges tápanyagokat, többek közt faszenet tartalmaznak, így madarunk kiválaszthatja a neki tetsző anyagokat.

Kép


A madárhomok elhelyezése a ketrecben nagyon egyszerű. Csak szórjuk a homokot az aljára. De az én esetemben nem nagyon szoktak a ketrec aljára lemenni, ezért a magkeverékükbe szoktam összekeverni, így akarva-akaratlanul is jut homok a csőrükbe.

(Madárhomok)Kép

 

By : Martin

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

amerikai ut 22

(zsombi, 2013.03.12 13:40)

jo..................................................hjídfawehtuibgfdbvcfbvajkrqgfGEQRSDJCGIDFUO

 

 

Utolsó kép


Elérhetőség

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 29989
30 nap: 296
24 óra: 2